Smittar jag om mitt barn har vattkoppor
?
Översikt över vattkoppor och smittspridning
Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av varicella-zosterviruset. Sjukdomen är vanligast hos barn men kan även drabba vuxna som inte har haft det tidigare. Vattkoppor sprids genom direktkontakt eller genom luften genom droppsmitta när den smittade personen hostar eller nyser.
Presentation av vattkoppor och dess typer
Vattkoppor kännetecknas av klåda, röda utslag och små vätskefyllda blåsor som senare spricker och bildar skorpor. Sjukdomen kan vara mild till svår och kan leda till andra komplikationer som infektioner, lunginflammation eller hjärnhinneinflammation. Det finns även olika typer av vattkoppor, som till exempel vattkoppor i ansiktet, på kroppen eller i slemhinnor som kan påverka synen eller andningen.
Kvantitativa mätningar om smittspridning vid vattkoppor
Enligt statistik från smittskyddsinstitutet sprider en person med vattkoppor sjukdomen till i genomsnitt 10-20 personer omkring sig. Smittsamheten är som störst några dagar före och efter det att utslagen har brutit ut. Sjukdomen kan vara smittsam tills alla blåsor har torkat in och bildat skorpor.
Skillnad i smittspridning vid olika typer av vattkoppor
Vattkoppor på kroppen kan vara mer smittsamma än de som finns i ansiktet eller i slemhinnor eftersom de kommer i mer kontakt med omgivningen. Det är därför viktigt att hålla smittade barn hemma tills de inte längre är smittsamma för att minska risken för att sprida infektionen.
Historisk genomgång av för- och nackdelar med smittspridning vid vattkoppor
Fördelen med smittspridning av vattkoppor är att de som smittas får en naturlig immunitet och är mindre benägna att drabbas av sjukdomen igen. Det finns dock även risker för personer med nedsatt immunförsvar eller gravida kvinnor som kan drabbas av allvarliga komplikationer om de smittas. På grund av dessa risker har vissa länder infört vaccinering mot vattkoppor för att minska smittspridningen och skydda utsatta grupper.
Slutsatsen är att vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom och barn som har drabbats bör hållas isolerade tills de inte längre är smittsamma för att minska risken för att sprida sjukdomen. Det är också viktigt att ta hänsyn till personer med nedsatt immunförsvar som kan vara extra känsliga för infektionen. Vaccinering mot vattkoppor kan vara ett sätt att minska smittspridningen och skydda utsatta grupper.